Cultuuromslag
De cijfers wijken niet veel af van die van die van het vorige PSA-Werkbelevingsonderzoek in 2019, zegt Taans. “Het aantal meldingen over ongewenst gedrag is wel toegenomen. Dat kan ermee te maken hebben dat de organisatie enorm is gegroeid. Maar ik hoop ook dat het komt doordat mensen de vrijheid voelen om incidenten te melden. En misschien klinkt het raar, maar het lijkt me goed dat er in de eerste fase van een verbeteringsproces veel meldingen komen. Dan wordt ongewenst gedrag zichtbaar en bespreekbaar, wat er hopelijk toe leidt dat de cultuur verandert en het aantal meldingen weer gaat dalen.”
Bevlogenheid
Grensoverschrijdend gedrag is een thema dat momenteel overal in de maatschappij speelt, zegt Taans. “Bij andere ambtelijke organisaties zien we vergelijkbare tendensen. Het zou trouwens wel zo kunnen zijn dat bij het COA medewerkers minder geneigd zijn om ongewenst gedrag te melden, vanwege hun grote bevlogenheid en betrokkenheid bij hun werk en onze bewoners. Maar ik wil iedereen aanmoedigen om elke incident toch te melden. Want grensoverschrijdend gedrag is en blijft onacceptabel.”
Grenzen stellen
PSA heeft een duidelijke plek gekregen in het jaarplan 2024 van het COA en is ook opgenomen in de strategische-projecten-portfolio. Taans is momenteel druk doende met een plan van aanpak voor de periode tot en met 2024. Ongewenst gedrag, waaronder agressie, bedreigingen en intimidatie, is daarin een belangrijk thema. “We focussen daarbij op twee zaken,” zegt Taans. “Enerzijds medewerkers beschermen en weerbaar maken en anderzijds grenzen stellen aan wat acceptabel gedrag is. Want mensen kunnen een leven lang last blijven houden van de gevolgen van grensoverschrijdend gedrag.”