Wat laten we na?

Joep Abbing is adjunct-locatiemanager en duurzaamheidsambassadeur van het azc Hoogeveen. Die laatste, vrijwillige rol was voor hem een logische keuze, zegt hij. ‘”Ik vind het belangrijk om na te denken over de toekomst en wat voor aarde we aan onze kinderen nalaten. Thuis heb ik zonnepanelen en ik overweeg ook andere verduurzamingsmaatregelen.”

Afvalscheiding

Op zijn werk werkt Abbing ook aan verduurzaming. Als duurzaamheidsambassadeur is hij de aanjager van een projectgroep die al verschillende verduurzamingsmaatregelen heeft geïnitieerd, de ene meer succesvol dan de andere. “We hebben een start gemaakt met gescheiden afvalinzameling, maar het bleek lastig om bewoners bewust te maken van het belang ervan. In de landen waar zij vandaan komen staat circulariteit vaak nog niet op de agenda. Maar we geven het niet op. We zijn nu in gesprek met onze afvalverwerker over de mogelijkheden om afval na inzameling te scheiden.”

Momentum creëren

Het uitbannen van plastic wegwerpbekertjes is wel gelukt in Hoogeveen. Iedereen neemt zijn eigen beker mee en bezoekers krijgen een leenbeker. Er zit dus enige vooruitgang in de verduurzaming van de processen, maar het gaat Abbing allemaal lang niet snel genoeg.

“Er is hier nog zo veel winst te behalen. Het azc is een oude gevangenis van beton, waar in de winter heel veel gestookt moet worden. Dat doen we met gas. Maar op het dak is plek voor 2000 zonnepanelen. Dat soort ideeën brengen we met de projectgroep ter sprake tijdens de kwartaalbijeenkomsten met de volledige staf. Erover praten is belangrijk om momentum te creëren. Tijdens die bijeenkomsten krijgen we ook steeds vaker de vraag of er laadpalen kunnen komen voor elektrische auto’s en fietsen. Dat kaarten we dan aan bij de juiste afdelingen binnen het COA.”

Aparte afdeling

De duurzaamheidsambassadeurs wisselen kennis en ervaringen uit in een landelijk netwerk, dat in 2023 een landelijke bijeenkomst organiseerde. “De samenwerking is tot nu toe een beetje los zand en ad hoc. Dus daar moeten we aan werken,” zegt Abbing. Zijn collega-duurzaamheidsambassadeur Michèle Berklou is het daar volledig mee eens en zou zelfs een stap verder willen gaan. “Ik zou graag een aparte afdeling voor duurzaamheid zien. Die moet er dan bijvoorbeeld voor zorgen dat Inkoop alleen maar duurzame alternatieven voor onder meer schoonmaakmiddelen aanbiedt.”

OV-abonnement en carpoolen 

Dat doet Berklou zelf ook wanneer ze maar kan. Haar afdeling – Berklou is secretaris van de Vakgroepen, die zich bezighouden met het continu verbeteren van de kwaliteit van begeleiding – zit verspreid over het land. Nieuwe medewerkers krijgen van Berklou meteen een link toegestuurd om een NS-Business Card aan te vragen, wat hen moet stimuleren om de auto te laten staan als ze naar een vergadering komen. En als ze dan toch met de auto willen, moedigt Berklou hen aan om te carpoolen. 

Reclame maken

Ze gaat ook papierverspilling tegen met een uitwisbaar notitieboek. “Dat deel ik dan binnen mijn interne netwerken binnen het COA,” zegt Berklou. “Daar kreeg ik veel enthousiaste reacties op. Ik heb contact met Inkoop opgenomen en nu kunnen collega’s het uitwisbare notitieboek bestellen. Duurzame oplossingen bevorderen is een kwestie van er reclame voor maken en beschikbaar stellen.”