Azc Cranendonck biedt opvang en begeleiding aan maximaal 1500 asielzoekers. Het gaat om asielzoekers die zich in Ter Apel hebben aangemeld en vervolgens in Budel het aanmeldproces doorlopen en om asielzoekers in de asielprocedure.

Voor voorlichting, begeleiding, medische zorg én om de asielprocedure efficiënt te laten verlopen, werken er op deze locatie medewerkers van het COA en van zijn partners: de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), AVIM (Vreemdelingenpolitie), Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V), GGD en Vluchtelingenwerk. Het COA en partners maken hiervoor gebruik van diverse voormalige kazernegebouwen en (parkeer)terreinen op dit terrein, zowel binnen het hekwerk als daarbuiten. Tevens maken het COA en partners gebruik van enkele gebouwen die op het terrein zijn bijgebouwd: een (verplaatste) portiersloge en extra onderkomen voor de GGD.

Het COA en de gemeente Cranendonck hebben een overeenkomst voor het opvangcentrum tot medio 2028. De huidige omgevingsvergunning die opvang van asielzoekers en gebruik van de bestaande en bijgebouwde gebouwen door COA en partners op het terrein van de voormalige Nassau-Dietzkazerne te Budel mogelijk maakt, verloopt op 30 juni 2024.

  • buiten op azc Budel

Aanvraag nieuwe omgevingsvergunningen

Het COA is als uitvoeringsorganisatie van het Rijk verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van asielzoekers. De afgelopen jaren en ook aankomende tijd zijn er in Nederland te weinig opvangplaatsen om iedereen die gevlucht is voor oorlog, geweld en vervolging op te kunnen vangen.

Daarom heeft het COA in de afgelopen maanden vier omgevingsvergunningsaanvragen ingediend voor onveranderd gebruik van de locatie, zoals in kleur aangegeven op de situatietekening:

  1. Groen: voor voortzetting van het gebruik van de bestaande gebouwen en terreinen binnen het licht groene gebied (gelijk aan huidige vergunning). De voor woon- en dienstenfuncties in gebruik zijnde gebouwen zijn aangeduid in groen. Aangevraagd voor onbepaalde tijd.
     
  2. Blauw: voor voortzetting van het gebruik van de bijgebouwde/verplaatste gebouwen. Aangevraagd voor onbepaalde tijd.
     
  3. Rood: voor drie tijdelijke woonunits (zie detailtekeningen ‘woonunits’, de gebouwen zijn identiek) om bewoners te huisvesten tijdens voorgenomen onderhoudswerkzaamheden aan bestaande woongebouwen. Aangevraagd voor een periode van 1 jaar en 7 maanden.
     
  4. Geel: voor drie tijdelijke stacaravans (zie detailtekening ‘caravans’) waar asielzoekers tijdens hun medische screening in quarantaine kunnen verblijven en een tijdelijke wachtruimte (zie detailtekening ‘wachtruimte’) voor de AVIM. Aangevraagd voor 10 jaar.
Download Situatietekening omgevingsvergunningen azc Cranendonck Download Tekening woonunits 1 Download Tekening woonunits 2 Download Tekening woonunits 3 Download Tekening wachtruimte Download Tekening caravans

Met de continuering van het azc wijzigt het aantal op te vangen asielzoekers niet (maximaal 1500 asielzoekers). Ook de tijdelijke gebouwen (aanvraag 3 en 4) hebben geen invloed op het maximum van 1500 op te vangen mensen op azc Cranendonck.

Deze aanvragen voor omgevingsvergunningen staan los van de gesprekken die het COA, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de gemeente Cranendonck momenteel met elkaar voeren over de toekomstige invulling van de opvang van asielzoekers in de gemeente Cranendonck. De uitkomsten van deze gesprekken zijn bepalend voor de toekomst en de omgevingsvergunningen worden daar indien nodig op aangepast.

Omgevingsdialoog en vervolgprocedure

In januari heeft het COA een omgevingsgesprek opgezet. Alle reacties die we gekregen hebben zijn in het verslag opgenomen evenals de aanpassingen die het COA doet naar aanleiding hiervan. 

Dit verslag betrekt de gemeente bij de beoordeling van de aanvragen voor de omgevingsvergunning. Een samenvatting van het verslag is hieronder te bekijken.

Het (ontwerp)besluit op de vergunningsaanvragen maakt de gemeente bekend via de gemeentelijke website, HAC Weekblad en de Staatscourant. Ook hierop kunt u nog een reactie indienen.

Download Verslag omgevingsgesprek azc Cranendonck

Overige informatie

Meer informatie over het azc, de asielprocedure en de aanpak op overlast vindt u op de site van de gemeente en op COA.nl.

Externe link Gemeente Cranendonck