“Bij renovaties vervangen we tl-armaturen voor ledverlichting”, aldus Weeda als hij voorbeelden noemt hoe we bij het COA de huisvesting verduurzamen. “Inmiddels is 30% van onze binnenverlichting led. Onze buitenverlichting loopt nog wel achter. In 2030 zal alle verlichting binnen het COA ledverlichting zijn. Dan moeten al onze gebouwen energielabel A hebben. Bij onze nieuwbouw gebruiken we vrijwel alleen bewezen, nieuwe technieken voor verlichting, verwarming, isolatie, ventilatie, koken en energie. Zo is Ter Apel op zonnige dagen helemaal zelfvoorzienend wat elektrische energie betreft.”
Wat is een nieuwe techniek die we gebruiken?
“Nederland is heel geschikt voor warmte-koudeopslag om gebouwen te verwarmen en te koelen. Bij deze techniek wordt warmte en koude opgeslagen in de bodem. Op onze locaties in Luttelgeest en Den Helder is dit toegepast. Wanneer mogelijk zullen we vormen van deze techniek toepassen in nieuwbouwprojecten.”
Wat is de rol van asielzoekers?
“Woningen worden langzaam verwarmd als we gebruik maken van de warmte-koudeopslag-techniek. Dit moet een bewoner wel weten, want als je op koude dagen een deur of een raam open laat staan, duurt het lang voordat het binnen weer warm is. In onze nieuwbouw bouwen we slimme systemen in om uiteindelijk aan de strenge klimaateisen te kunnen voldoen. Daarom kunnen bewoners in onder meer Luttelgeest, Ter Apel, Grave en Dronten maximaal maar tien minuten per keer warm douchen. Daarna volgt een warm-water-pauze van tien minuten.
Ook kunnen bewoners niet zelf de verwarming verhogen. Gewiekste bewoners weten dit te omzeilen door een ice pack op de thermostaat te leggen. De volgende stap is dat de thermostaatsensor niet meer zichtbaar is voor de bewoner en bijvoorbeeld in het retourkanaal van het ventilatiesysteem wordt geplaatst.”
Voor welke uitdagingen staan we als COA?
“In 2050 is het de bedoeling klimaatneutraal te zijn. Dat betekent nogal wat voor met name onze bestaande panden. Zeker als je beseft dat de technieken om klimaatneutraal te worden eigenlijk nog in ontwikkeling zijn. In 2020 moeten alle nog te bouwen nieuwbouwprojecten voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Het is voor ons lastiger om bijna energieneutraal te zijn. Dat komt onder meer omdat er relatief veel mensen in onze woningen leven waardoor is er meer ventilatie en meer warm tapwater nodig is. Daardoor wordt er automatisch meer energie per woning verbruikt die we moeten gaan compenseren.
De investeringen om die compensatie te realiseren, kunnen we prima doen op onze vaste locaties en onze locaties met een langjarige bestuursovereenkomst. Hoe we klimaat- en energieneutaal kunnen worden op locaties met kortlopende bestuursovereenkomsten wordt in de toekomst een uitdaging.”
Het bestuur van het COA heeft onlangs overigens een visie op duurzaamheid vastgesteld.