Zorg eerst voor voldoende stabiele opvangplekken

Het COA is een uitvoeringsorganisatie en bekijkt het regeerprogramma dan ook met deze blik. Hoe raakt het de uitvoering van asielopvang? Het is onverstandig om de Spreidingswet in te trekken zolang de druk in de opvang nog zo hoog is, vindt het COA. Eerst moet er gewerkt worden aan voldoende structurele opvangplekken verdeeld over het land waardoor de peperdure noodopvang afgebouwd kan worden. Daar worden vele miljoenen mee bespaard. Alles wat ervoor zorgt dat asielzoekers en statushouders nog langer in de opvang moeten verblijven - nu gemiddeld 2 jaar -, helpt het opvangprobleem niet. Bij de uitwerking van de plannen voor bijvoorbeeld het afschaffen van de huisvestingsvoorrangsregeling voor statushouders, de asielbeslisstop en invoering van het tweestatusstelsel moet daar goed naar gekeken worden. 

Het COA is positief over betere arbeidsmogelijkheden en veilige opvang

Positief is dat het kabinet wil inzetten op betere arbeidsparticipatie van nieuwkomers. Zij kunnen helpen de arbeidstekorten nu en in de toekomst te verminderen. Daarnaast is werken goed voor hun welzijn en integratie en voor de leefbaarheid in en rondom opvanglocaties. Het COA adviseert om hierbij te kijken naar het proces van tewerkstellingsvergunningen, de vastgelopen BRP-straten (Basisregistratie Personen) en goede begeleiding naar betaald werk. 

Net als het kabinet vindt het COA veilige opvang belangrijk. Er is een relatief kleine groep asielzoekers die voor veel overlast zorgt. Het COA heeft geen bevoegdheid en mogelijkheden om alle noodzakelijke zorg en handhavende taken uit te voeren. Onze medewerkers zijn daar ook niet voor opgeleid. Het COA pleit voor oplossingen buiten de reguliere opvang zoals in gespecialiseerde, cultuursensitieve zorginstellingen.

Samenwerken aan stabiele opvang

Als uitvoeringsorganisatie werkt het COA graag met het ministerie en partners aan werkbare oplossingen voor een stabiele asielopvang. Uitvoeringstoetsen zijn een belangrijk instrument voor uitvoeringsorganisaties om nieuw beleid en eventuele nieuwe wetsvoorstellen tegen de praktijk aan te houden. Het kabinet geeft aan daar belang aan te hechten. Het COA zal vanuit zijn positie en mogelijkheden er alles aan doen om bij te dragen aan stabiele en humane asielopvang.