Behoud basis voor samenwerking 

Als de wettelijke taak voor gemeenten om statushouders te huisvesten verdwijnt zonder dat andere toekomstbestendige, stabiele oplossingen al effect hebben, komt de asielopvang verder onder druk te staan en zijn er in Nederland nog meer azc’s nodig. Op dit moment vormen statushouders al een kwart van de bewoners in de opvang en dat aantal zal nog meer toenemen. Hierdoor zijn nog meer opvangplekken nodig terwijl het juist zaak is om van de peperdure noodopvang af te komen en om voldoende stabiele opvang te realiseren. De route om dit als gemeenten en COA samen met provincies, het Rijk en partners goed te organiseren, verdwijnt als de Spreidingswet wordt ingetrokken. Net nu we zien dat steeds meer gemeenten in beweging zijn en er dankzij de Spreidingswet op 1 november provinciale plannen liggen voor meer reguliere opvangplekken. 

Maak gebruik van de talenten

Dit kabinet wil inzetten op arbeidsparticipatie van nieuwkomers. Dat juicht het COA toe, want de inzet van al het aanwezige arbeidspotentieel is hard nodig. De maatregelen die leiden tot grotere onzekerheid voor het opbouwen van een toekomst, langere procedures en langer verblijf op COA-locaties, belemmeren echter de participatie en integratie van mensen. Gebrek aan perspectief en niet nuttig kunnen zijn heeft bovendien consequenties voor de leefbaarheid op onze locaties. 

Het COA denkt als uitvoeringsorganisatie graag mee over wat werkt in de praktijk. We blijven daarvoor in goed gesprek met onze samenwerkingspartners in de asielopvang en -begeleiding. Bovendien blijft het belangrijk om uitvoeringstoetsen te doen om nieuw beleid en nieuwe wetsvoorstellen te toetsen op uitvoerbaarheid.