Gilze en Rijen

Bezoekadres: 
Prinsenbosch 2
5126 ND Gilze
T 088-7158100
Postadres: 
Prinsenbosch 2
Bij gebruik van navigatisysteem adres: Chaamseweg 2 invoeren ipv Prinsenbosch 2
5126 ND Gilze

Azc Gilze en Rijen - kortweg azc Gilze -  is sinds 1993 gevestigd op een voormalig luchtmachtterrein. De naam Azc Gilze kan verwarrend werken omdat de opvanglocatie niet alleen een azc is. Sind 2010 doet de opvanglocatie in Gilze gedeeltelijk dienst als procesopvanglocatie (pol). In 2011 is daar een gezinslocatie bijgekomen.

De opvanglocatie is een van de grotere in Nederland. Het uitgestrekte terrein omvat tientallen hectaren bos waarop zo’n 40 woon- en kantoorgebouwen staan. Er kunnen 1200 bewoners worden gehuisvest. Van bovenaf ziet het terrein er uit als een gewoon dorp. Het is ooit met deze bedoeling zo gebouwd door de Duitsers. Daarna heeft ook het Nederlandse leger er nog jaren gebruik van gemaakt. De locatie zal binnen afzienbare tijd grondig worden gerenoveerd.

In Gilze krijgen mensen uit een centrale keuken eten dagelijks een verse maaltijd uitgereikt.  In een centrale keuken worden onder begeleiding van een professionele kok de maaltijden gemaakt met behulp van de bewoners. Dat is uniek voor een opvanglocatie in Nederland. In de regel koken mensen op een azc zelf.

Door de uitgestrektheid van het terrein is er veel ruimte voor sport- en ontspanningsactiviteiten. Het centrum van Gilze ligt op circa 5 km afstand. Er is een speciale busverbinding die van het azc op-en-neer naar het centrum van Gilze rijdt.

Op de locatie zijn veel vrijwilligers actief. Neemt u voor meer informatie over vrijwilligerswerk op de locatie, contact op via het algemene telefoonnummer.

Locatiemanager gezinslocatie Gilze: Harald Philpisen.

 Locatiemanager procesopvanglocatie Gilze: Hans Wouters.