Basisschool

Zit je in groep 7 of 8 van de basisschool? En wil je een spreekbeurt houden of een werkstuk maken over asielzoekers? Of wil je gewoon meer weten over asielzoekers? Gebruik dan onze spreekbeurten.

Onderwerpen

Er zijn spreekbeurten over de volgende onderwerpen:

  • Asielzoekers. Wat is asiel eigenlijk? Wat zijn asielzoekers? Waar komen deze mensen vandaan? Waarom zijn ze gevlucht uit hun eigen land? Het antwoord op deze en andere vragen kun je lezen in deze spreekbeurt. In de spreekbeurt staat ook wat er met de mensen gebeurt als ze niet in Nederland mogen blijven en hoe het leven in een opvangcentrum er uit ziet.
  • Opvangproces. Deze spreekbeurt beschrijft wat er gebeurt met asielzoekers vanaf het moment dat ze ons land binnenkomen. Tot het moment dat ze te horen krijgen of ze hier mogen blijven of niet. Wie bepaalt eigenlijk of ze wel of niet mogen blijven? Wat doet het COA?
  • Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv). Er komen soms ook kinderen en jongeren naar Nederland zonder familie. Dit noemen we alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Deze jongeren hebben vaak nare dingen meegemaakt in hun eigen land. Zij krijgen daarom speciale opvang. Verder moeten ze in Nederland gewoon naar school, net als jij. De spreekbeurt vertelt wat er gebeurt met deze jongeren vanaf het moment dat ze in Nederland aankomen tot hun 18e verjaardag.
  • Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Deze spreekbeurt laat zien welke rol het COA speelt in de opvang van asielzoekers. Wie vertelt ons wat we moeten doen? Wat zijn onze taken? Wie werken er bij het COA? Welke soorten opvangcentra zijn er?

Boeken, foto’s en filmpjes

Het Klokhuis maakte een filmpje over het leven in een asielzoekerscentrum. In het filmpje zie je de 10-jarige Parwana. Zij is met haar ouders uit Afghanistan gevlucht.

Samsam filmde de broertjes Adonai (12) en Nahom (11) uit Eritrea. Ze wonen al 7 maanden in het asielzoekerscentrum in Rijswijk. Wat vinden ze hier leuk? Nederlands leren én fietsen! 

In het boek Ik ben Miran laat Miran je zien waar hij woont en waar hij op school zit. Hij stelt je voor aan de andere kinderen in het azc. Zij komen uit allerlei verschillende landen en vertellen je elk hun eigen verhaal. De auteur Anne-Marieke Samson sprak voor dit boek met kinderen in azc's.

Vragen?

Wil je meer weten over asielzoekers en staat de informatie niet op deze site, mail ons dan via info@coa.nl.

Stel je voor dat je alles moet achterlaten... Hoe is het om als kind op de vlucht te zijn? Om in een heel nieuw land terecht te komen waar alles heel anders is? Hoe is het om in een asielzoekerscentrum te wonen?

Kom mee met Miran, hij laat je zien waar hij woont en waar hij op school zit, en hij stelt je voor aan de andere kinderen in het azc. Zij komen uit allerlei verschillende landen en vertellen je elk hun eigen verhaal. Ook vind je in dit boek veel praktische informatie over vluchtelingen en over hoe dat allemaal gaat, asiel aanvragen.

Lees meer over: