Vergunninghouders aan de slag in verpleeghuis

Tien vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, krijgen in Katwijk woonruimte in een verpleeghuis en worden tegelijk opgeleid om ouderen te verplegen, ‘een uniek concept waaraan het COA graag meewerkt!’

Het initiatief is deze maand van start gegaan met de komst van vijf asielzoekers: twee mannen en drie vrouwen uit Syrië en Eritrea. Zij hebben in hun vaderland een medische opleiding gevolgd, maar moesten in Katwijk ook nog een strenge sollicitatieprocedure door om aan het werk te kunnen.

Win-win

Directeur Gerard Herbrink van het verpleeghuis ziet allerlei voordelen. Om te beginnen had hij moeite om hoger opgeleide, verzorgende verpleegkundigen te vinden die in zijn woonzorgcentra konden werken. Tegelijkertijd kwamen er kamers vrij omdat ouderen van het kabinet langer thuis moeten blijven wonen. En dan is er ook nog eens een tekort aan woningen voor vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. "Die zaken hebben we op deze manier slim kunnen combineren."

Verpleegkundigenvakbond NU'91 bevestigt het tekort aan mensen die in woonzorgcentra willen werken. "Hoger opgeleide verzorgenden of verpleegkundigen werken liever in ziekenhuizen", zegt een woordvoerder. "Dat betaalt vaak beter en heeft een hoger aanzien."

Bronnen: NOS.nl en COA

Locatie: