Besmetting met het coronavirus in het azc

Als een asielzoeker met het coronavirus is besmet, dan beslist GezondheidsZorg Asielzoekers (GZA) met de GGD welke maatregelen we moeten nemen. Bewoners die mogelijk besmet zijn, plaatsen we in quarantaine. Lees hier hoe zo’n quarantaineplek in het azc eruit ziet.

Meerdere asielzoekers positief getest op het coronavirus

Eind maart is een bewoner van azc Maastricht in het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ positief getest op het coronavirus. De bewoner is opgenomen op de intensive care. Inmiddels zijn er meerdere bewoners van azc’s positief getest.
 


 

Besmetting van een bewoner: GZA en GGD bepalen maatregelen

Als een asielzoeker met het coronavirus is besmet, dan beslist GezondheidsZorg Asielzoekers (GZA) met de GGD welke maatregelen we moeten nemen voor deze bewoner, voor medebewoners en voor medewerkers.

Zijn er vermoedens van besmetting met het coronavirus? Dan plaatsen we de bewoner in quarantaine. Daar reserveren we ruimtes voor in de azc’s. Het COA heeft al in diverse azc’s een aantal bewoners in quarantaine geplaatst. 
 


Asielzoekers met symptonen van het coronavirus plaatsen we in quarantaine 
 

In quarantaine in het azc: zo doen we dat

We plaatsen een mogelijk besmette bewoner bij voorkeur apart in een woonunit met een eigen toilet en wasgelegenheid. De bewoner beperkt de contacten met anderen tot een minimum en blijft zoveel mogelijk in zijn woning.  

Zijn er meerdere bewoners in een woonunit ziek? Dan blijven de bewoners zo veel mogelijk in de woning en ontvangen daar geen bezoek. De zieke huisgenoten blijven in hun eigen ruimte, meestal de slaapkamer. Zij maken geen gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes als daar ook gezonde huisgenoten aanwezig zijn.

Als er meerdere bewoners op verschillende plekken in het azc ziek zijn, dan scheiden we zieke bewoners van bewoners die niet ziek zijn.

Een zieke bewoner mag geen gebruikmaken van een gezamenlijke keuken. Familieleden of huisgenoten bereiden zijn maaltijden. Als dat niet mogelijk is, zorgt het COA voor bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden.
 


Een zieke bewoner mag geen gebruikmaken van een gezamenlijke keuken