Wijzen op de gevaren van zwemmen

Een bewoner van onze locatie in Winterswijk is onlangs verdronken. Een groot drama voor de nabestaanden, medebewoners en onze medewerkers. Wat doet het COA om bewoners te wijzen op de gevaren van zwemmen?

Voorlichting

Belangrijk hierbij is voorlichting. Onze medewerkers geven voorlichting over de gevaren van zwemmen. Daarnaast hangen op alle opvanglocaties waarschuwingsposters. Op de posters staat een link naar de bewonerswebsite MyCOA.nl, waar bewoners in tien talen zich kunnen informeren over zwemveiligheid. Bij warm weer is er extra aandacht op MyCOA.nl met bijvoorbeeld aansprekende vlogs over zwemveiligheid.

Zwemlessen

Op diverse locaties organiseert het COA zwemlessen voor kinderen maar ook volwassen bewoners. De mogelijkheden om dit te kunnen financieren zijn verruimd, zodat meer opvanglocaties zwemlessen aan hun bewoners kunnen aanbieden.

Samenwerking

Op lokaal, regionaal en landelijk niveau werken we samen om de zwemveiligheid van onze bewoners te vergroten. Eerder dit jaar was het COA partner van de Nationale Maand van de Zwemveiligheid, een initiatief van Nationale Raad Zwemveiligheid. Hart van Nederland kwam langs bij een zwemles. Er is ook samenwerking gezocht met het Landelijk Overleg Zwemwater. Op 5 november geeft het COA een workshop over zwemveiligheid tijdens de Landelijke Zwemwaterdag.

Op de foto: Zaki (19) van azc Dronten heeft inmiddels zwemdiploma B behaald. Stagiair Sinan (links) gaat altijd mee met de zwemles van de mannen.

Lees meer over: