VreemdelingenVisie: de juli-editie staat voor u klaar

De nieuwe editie van VreemdelingenVisie, het online magazine van COA, IND en DT&V, is gepubliceerd. In dit nummer onder meer een interview met COA-bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker.

COA: ‘In de samenwerking met gemeenten is een wereld te winnen’
Toen Milo Schoenmaker nog burgemeester van Gouda was, klopte het COA bij hem aan voor een azc. Met plezier bezoekt hij als bestuursvoorzitter van het COA nu zelf burgemeesters. En dat heeft voordelen: “Ik heb vijftien jaar met hetzelfde bijltje gehakt.”

Hoe is het? ‘Ik gebruik mijn persoonlijke verhaal om anderen te inspireren’
Mary Wanjiku Gichuhi (35) kwam in Kenia op voor mensen met een depressie. In Nederland motiveert ze mensen om ondanks problemen het beste uit het leven te halen. Met succes: in juni ontving ze de African Women in Europe award ‘Motivational Speaker of the Year’.

Toets aan schrijnende situatie vervangt discretionaire bevoegdheid
Sinds 1 mei kunnen vreemdelingen geen beroep meer doen op de zogeheten ‘discretionaire bevoegdheid’ van de staatssecretaris. Daarvoor in de plaats toetst de IND voortaan in elke eerste aanvraag of er sprake is van een schrijnende situatie. De IND legt hij uit wat dit in de praktijk betekent.

Dublin: samenwerken over de grenzen van de eigen organisatie
Bij de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) is net als bij de IND een afdeling voor zogenaamde Dublinzaken. De medewerkers hebben veelvuldig contact om de overdracht van vreemdelingen aan een andere Dublin-lidstaat goed te laten verlopen. “We worden gedreven door hetzelfde doel.”

Leg mij nou eens uit… hoe moet je een herhaalde asielaanvraag indienen?
Geregeld dienen vreemdelingen een nieuwe asielaanvraag in als hun eerdere asielaanvraag niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd. Sinds 1 juli is de procedure voor het indienen van een herhaalde aanvraag gewijzigd. De IND legt uit wat er veranderd is.

Mijn werkplek: ‘Ik probeer altijd het goede in de mens te blijven zien’
Marja, regievoerder bij DT&V, heeft naar eigen zeggen ‘het mooiste beroep van de wereld’. Extra interessant vindt ze de terugkeer van vreemdelingen met een criminele achtergrond, medische of psychiatrische problemen: “Het is dan nog belangrijker dat je geen detail mist.”