VOORwerk en NDC werken samen

Het project VOORwerk van het COA is aangesloten op een project van New Dutch Connections (NDC) om vergunninghouders ervaring op te laten doen bij een woningcorporatie. De eerste groep van 8 deelnemers is gestart in de gemeente Utrecht.

NDC heeft samen met de woningcorporaties Portaal, Bo-Ex, Mitros en onderhoudsbedrijf VOC een programma ontwikkeld waarin vergunninghouders in 12 workshops worden meegenomen in het werk van een corporatie. De medewerkers vertellen over de inhoud van hun werk, laten zien waarom werken bij een corporatie zo leuk is en laten de deelnemers het werk zoveel mogelijk ervaren in de praktijk.

Iedere deelnemer krijgt een coach en een maatje: medewerkers van de drie corporaties en het onderhoudsbedrijf. De coaches en maatjes hebben als rol het netwerk van de deelnemers te vergroten, hen te helpen hun talenten te (her-)ontdekken en te inspireren een vervolgstap te zetten op weg naar opleiding of werk. Aan het eind van het traject kan nog geen baan worden aangeboden. Wel biedt het vergunninghouders de kans te zien waar het werk uit bestaat en zicht te krijgen op de eigen wensen en mogelijkheden.

De samenwerking met het COA houdt in dat bewoners van onze azc’s (gekoppeld aan de gemeente Utrecht) mee mogen doen met het programma van NDC. De hele groep volgt daarnaast voorafgaand aan het traject bij de woningcorporatie de trainingen van VOORwerk.

Deze week hebben de deelnemers de afsluitende VOORwerk-opdracht gedaan: zichzelf presenteren met een video cv die zij in de VOORwerk-training hebben gemaakt. In de komende weken start het traject bij de woningcorporaties met begeleiding van NDC. Uiterlijk 6 december wordt het traject afgerond met een eindpresentatie.

Er zijn plannen in ontwikkeling om een dergelijk programma ook in andere gemeenten aan te bieden.​