Maaltijdwandeling met eindbestemming azc Hoogeveen

Sportfunctionaris Eefke Weismann van de gemeente Hoogeveen organiseerde eerder deze maand samen met het COA een ‘maaltijdwandeling’.

Het werd een heel mooie wandeling aan de westkant van Hoogeveen, richting Echten, en daarna weer terug langs de weiden. Het weer kon niet mooier en de natuur kon niet mooier.

Wereldmaaltijd

Na afloop volgde de wereldmaaltijd in het azc. Bewoners van het azc hadden – Ramadan of geen Ramadan – van alles gekookt uit hun nationale keuken. Met gepaste trots presenteerden zij het resultaat. Eefke: “Het zag er allemaal goed uit, er stonden keurig verzorgde kaartjes - inclusief vertaling bij - de organisatie was vlekkeloos. Er waren 84 wandelgasten uit Hoogeveen en omgeving aanwezig; na afloop waren alle schotels leeg.

Gastvrije presentatie

Volgens mij heeft het azc zich goed en vooral heel gastvrij gepresenteerd; pr-mensen hadden het niet beter kunnen bedenken. De gasten hebben op een laagdrempelige en vrijblijvende manier kunnen kennismaken met het azc en een aantal bewoners. Een bewoner uit Jemen nam na afloop even het woord; hij bedankte de aanwezige Nederlanders uitvoerig voor de opvang in dit vrije land.”

Omgekeerde actie?

Plaatselijk historicus Albert Metselaar deed de suggestie voor een omgekeerde actie: bewoners van het azc krijgen een rondwandeling door Hoogeveen, met na afloop een maaltijd met Nederlandse culinaria, zoals pannenkoeken. Kortom: wordt vervolgd!