Laptops voor kinderen gezinslocatie

Voor kinderen in gezinslocaties zijn 42 laptops ingezameld en de afgelopen dagen op de locaties afgeleverd. Een formeel momentje was woensdag 24 februari in Amersfoort.

De zes laptops voor de gezinslocatie Amersfoort staan op een tafel uitgestald en aan de andere kant van de ruimte, waar normaal onder andere de weerbaarheidstrainingen worden gegeven, staat taart klaar met frisdrank, om samen met de donateurs en kinderen van de locatie de laptops formeel in ontvangst te nemen.

“Met taart en frisdrank en met wat muziek geven we deze donatie een feestelijk tintje”, aldus locatiemanager Regina Visscher van het COA.

Traject

Martine de Moor van ‘RestartIT’ is blij dat de laptops nu eindelijk beschikbaar zijn voor de gezinslocaties zegt ze in haar toespraak. “Dit is een traject van ongeveer een jaar. Nu is het zover dat we kinderen blij kunnen maken met deze laptops. Via via kwamen wij terecht bij de werkgroep ‘Kind in azc’ en zij wezen ons op het COA.”

Faciliteren

Het project sprak coördinator Tessa Smets van de werkgroep ‘Kind in azc’ direct aan. “Hoe beter kinderen gefaciliteerd worden om hun huiswerk te kunnen doen, hoe beter. Daarnaast zien wij er ook meerwaarde in als kinderen actief zijn op social media en dat ze bij blijven met digitale ontwikkelingen.”

Stapje vooruit

Visscher dankt de aanwezigen voor hun inzet. “We hebben hier al een huiswerkruimte en er is een computerruimte, maar met deze laptops kunnen kinderen ook op hun kamer aan hun huiswerk werken. Op onze locatie zijn momenteel ongeveer honderdvijftig kinderen, waarvan de jongste twee weken oud is! We geven tegen een kleine borg de laptops in bruikleen en kinderen mogen ze blijven gebruiken zolang zij ze nodig hebben. Met deze laptops doen we weer een stapje vooruit!”

Spontaan

Uit het zaaltje neemt een vader spontaan het woord; zijn dochter zorgt voor de vertaling: “Wat mooi dat dit geregeld is. Ik dank u allemaal heel hartelijk. Het is goed dat er altijd gedacht wordt aan kinderen in azc’s. Medewerkers, uw hart zit op de goede plaats! Dank dat u de kinderen hebt blij gemaakt.”

Over RestartIT

RestartIT gaat de verspilling van bruikbare materialen tegen. Zij streven naar een wereld waarin bewuster met de langdurige bruikbaarheid van materialen wordt omgegaan door laptops en computers in Nederland een tweede leven te geven. Hiervoor werken zij samen met verschillende goede doelen: Tools-to-Work, Stichting Z! en asielzoekerscentra.

Over de werkgroep ‘Kind in azc’

De Werkgroep Kind in azc is een coalitie van UNICEF Nederland, Defence for Children International, VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Kinderpostzegels Nederland en Kerk in Actie. Doel van de Werkgroep Kind in azc is om de situatie van kinderen in asielzoekerscentra te verbeteren. Uitgangspunt is het Kinderrechtenverdrag, dat minimumnormen vaststelt voor de opvang van- en omgang met kinderen die met hun ouders in Nederland asiel aanvragen. De website Tell Me! Is een initiatief van deze werkgroep.

Over IT4Kids

Stichting IT4Kids zet zich primair in voor kinderen. In Nederland zijn er momenteel zo’n 1,2 miljoen mensen die onder de armoedegrens leven. Dit betekent dat er in Nederland nu ongeveer 423.000 kinderen zijn, die niet kunnen sporten zoals velen van hun leeftijdgenoten. IT4Kids maakt zich sterk om voor deze kinderen het verschil te maken. Zij bieden bedrijven en organisaties de mogelijkheid om de opkoopwaarde van hun vervangen IT-hardware te doneren aan een goed doel.

Lees meer over:
Locatie: