Ketenconferentie 'In de voetsporen van...'

Directeur-generaal Jan-Kees Goet opende donderdag 13 april in Nieuwegein de derde ketenconferentie symbolisch door een slagboom te heffen. Daarmee was de toegang vrij tot een groot aantal stands en enkele workshops.

De deelnemers konden tijdens de bijeenkomst in de voetsporen treden van de vluchteling. Van de vlucht uit het land tot aan de inburgering of eventuele terugkeer, van a tot z. En daarmee maakten de deelnemers kennis met een groot scala aan organisaties, ngo’s, landelijke en lokale overheidsinstanties en een brede vertegenwoordiging vanuit het maatschappelijke middenveld.

Organisatie

De jaarlijkse conferentie is een gezamenlijk evenement van de Kleine Keten (IND, COA en DT&V). Bij toerbeurten is een van deze organisaties in de lead bij de organisatie. Ditmaal was dat het COA. De opkomst was met ongeveer 650 deelnemers boven verwachting!

Het succes van samenwerking

Voorzitter van het bestuur Gerard Bakker kreeg als eerste het woord van de dagvoorzitter en noemde de hoge opkomst en de brede vertegenwoordiging van zoveel verschillende organisaties al het bewijs van het succes van samenwerking. “Dat wij niet alleen, maar met elkaar voor onze uitdagingen staan is een vanzelfsprekendheid geworden. Tijdens de hoge instroom, maar bijvoorbeeld ook nu, tijdens de afname van het aantal asielzoekers.”

Het gaat volgens Bakker tevens om steeds intensievere samenwerking onder andere bij scholing of integratie, maar ook bij terugkeer.

Hoofddirecteur Rob van Lint van de IND maakt vervolgens onder andere van de gelegenheid gebruik te wijzen op het boekje ‘Ik ben Miran’, ook een productie vanuit de Kleine Keten.  Voor algemeen directeur Jannita Robberse (1 februari in haar functie bij de DT&V gestart) is deze conferentie voor haar een nadere kennismaking met tal van deelnemers en een gelegenheid om andere organisaties beter te leren kennen. Na afloop twittert ze: ‘Een inspirerende bijeenkomst met een mooi groot aantal deelnemers’.

Facetten

“U maakt vandaag nader kennis met alle facetten waar asielzoekers na hun komst naar Nederland mee te maken krijgen”, aldus Jan-Kees Goet bij zijn openingswoorden. “Een integrale aanpak draagt bij aan een geslaagd migratiebeleid, u kunt deze gezamenlijke aanpak hier zelf ervaren.”

Het tijdig anticiperen op de veranderende asielstromen vraagt om flexibiliteit. “En een flexibele keten staat of valt mijns inziens bij intensieve ketensamenwerking”, aldus de directeur-generaal. “Een belangrijk aspect hierbij is het uitwisselen van informatie. In de afgelopen vier jaar zijn op dit terrein grote stappen gezet. Niet alleen tussen IND, COA, DT&V, gemeenten en andere stakeholders maar ook met andere partijen in de keten of daarbuiten.”

Goet wenst de deelnemers niet alleen een inspiratievolle middag toe: “Ik hoop dat er veel visitekaartjes worden gewisseld, waardoor we elkaar nog beter weten te vinden en dat er vandaag nieuwe innovatieve ideeën ontstaan!”

Grote drukte

Nadat de slagboom is geopend is het een drukte van belang bij de vele stands en bij de workshops. In alle stands presenteren meerdere organisaties zich gezamenlijk. Opvallend is daarbij dat bij de meeste stands op bijvoorbeeld banners of folders niet alleen het logo van de hoofdafzender staat, maar vaak ook van talrijke andere organisaties. En visitekaartjes worden inderdaad goed uitgewisseld!

Grote meerwaarde

Enkele uren later sluiten de vier bestuurders de bijeenkomst in volle tevredenheid af. Tijdens de conferentie hadden de deelnemers de gelegenheid vragen via kaartjes te stellen, waar de drie bestuurders nader op in gaan. Aan Jan-Kees Goet het slotwoord: “Deze ketenconferentie is van grote meerwaarde. Geweldig om te zien. Dit vraagt wederom om een herhaling!”

Lees meer over: