Janet Helder neemt afscheid als bestuurslid COA

Janet Helder vertrekt per 1 oktober bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Zij gaat naar het UWV als lid van de Raad van Bestuur met de specifieke opdracht om het risicobeleid van UWV en de aandacht binnen de organisatie voor gevoelige uitvoeringsproblematiek te versterken. Ook zal zij de informatievoorziening hierover richting het ministerie van SZW verbeteren.

Janet Helder is sinds maart 2013 bestuurslid van het COA met de portefeuille Uitvoering. In die periode speelde de hoge instroom van vluchtelingen. Het COA had de uitdagende taak om in korte tijd noodopvang en extra opvanglocaties te realiseren. Tijdens haar bestuursperiode heeft het COA zich onder meer ontwikkeld in de begeleiding van asielzoekers.

Janet Helder: “Ik kijk terug op een boeiende periode bij het COA. De hoge instroom was een enorme klus voor het COA, net als de krimp die daarop volgde. Tegelijkertijd hebben we ingezet op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de begeleiding van asielzoekers. Of het nu gaat om terugkeer of integratie, we ondersteunen bewoners op weg naar de toekomst. We voeren onder meer een programma uit op het gebied van vroege integratie en participatie. Bewoners die een status krijgen, gaan direct aan de slag met de Nederlandse taal, met voorinburgering en met screening en matching als voorbereiding op toetreding tot de arbeidsmarkt. Daar hebben statushouders wat aan, het helpt hen om een goede start te maken in de Nederlandse samenleving.”

Bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker van het COA: “Ik feliciteer Janet Helder van harte met deze mooie nieuwe functie en wens haar veel succes. Tegelijkertijd vind ik het heel jammer dat zij weggaat, zij heeft veel voor het COA betekend met haar enorme inzet, kennis en ervaring.” 

Lees meer over: