Jaarmarkt gezinslocatie Amersfoort

Het prikkelen en activeren van bewoners om bezig te zijn met hun toekomst in het land van herkomst. Dat was het doel van de jaarmarkt die dinsdag 1 oktober is gehouden in de gezinslocatie in Amersfoort.

Bij verschillende kraampjes konden bewoners informatie krijgen over bijvoorbeeld terugkeer. Daarnaast waren er verschillende andere activiteiten, zoals een modeshow en een dansvoorstelling. De jaarmarkt werd georganiseerd door de DT&V en het COA.

Programmabegeleider Henk Oosterhuis was één van de organisatoren van de jaarmarkt. “De opkomst was erg goed en we zijn heel tevreden met het resultaat. De goede samenwerking met de DT&V vond ik zelf heel erg belangrijk bij het organiseren van de jaarmarkt.”

Verschillende organisaties

Er waren zeven organisaties die een kraampje hadden ingericht waar bewoners informatie konden krijgen over wat die betreffende organisatie voor hen kon doen: Maatwerk bij Terugkeer, Beyond Borders, Bridge to Better, Stichting Wereldwijd, Vrijwillige Duurzame Terugkeer Den Haag, VluchtelingenWerk Midden-Nederland en het IOM. Bij de markt was veel beeldmateriaal te zien uit de thuislanden van de bewoners.

Activeren

Het COA had twee kraampjes op de jaarmarkt. Voor vrouwen was er een kraampje over weerbaarheid en voor mannen een kraampje over beweging. Henk: “Het idee hierachter is dat als bewoners actief zijn, ze zich beter voelen en daardoor beter in staat zijn om beslissingen te nemen voor de toekomst”.

Modeshow

Om bewoners naar de markt te trekken werden er verschillende andere activiteiten georganiseerd.
Eén van de hoogtepunten van de dag was een modeshow. Verschillende bewoners liepen hierbij in klederdracht uit hun eigen land. Daarnaast gaven kinderen een dansvoorstelling en waren er hapjes gemaakt door bewoners.
 

Lees meer over: