Informatief COA-stripboek uitgereikt

“Ik vind het heel mooi en handig”, zegt de 12-jarige Eline uit Iran (midden). Samen met Rania (11) uit Eritrea kregen zij 13 februari in Middelburg officieel als eerste het informatieve COA-stripboek ‘Ik woon gewoon’ uitgereikt. Eline en Rania (rechts op de foto) wonen op het azc in Middelburg, waar onze nieuwe bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker met deze verrassing naartoe is gekomen.

“Ik werk nu vier weken voor het COA. Dat ik vandaag deze strip aan jullie mag uitreiken, is het leukste wat ik tot nu toe heb mogen doen”, aldus Milo Schoenmaker tijdens de uitreiking. Het stripboek is gemaakt voor kinderen en jongeren van 10 tot 23 jaar. De ondertitel van het stripboek luidt: ‘Tips en trucs voor een succesvol verblijf op een COA-locatie’. Naast het Nederlands is de strip ook beschikbaar in het Frans, Engels, Farsi, Tigrinya en Arabisch.

Vijftien belangrijke onderwerpen

De strip is een belangrijk product uit het project Verbeteren leef- en speelomgeving. Een van doelstellingen van dit project was om de voorlichting aan kinderen en jongeren te verbeteren. Uit een inventarisatie kwamen vijftien belangrijke onderwerpen. Denk aan stress, school, vrije tijd, huisregels, liefde, zwemmen en waar kinderen en jongeren meer informatie kunnen vinden.  Striptekenaar Geza Dirks werd gevraagd om deze onderwerpen op een leuke manier te behandelen. Dirks maakte eerder al in opdracht van VluchtelingenWerk een stripboek voor deze doelgroep.

Duimpje omhoog

Aan de hand van diverse situaties worden de onderwerpen behandeld. Staat er bij een plaatje een rood duimpje omlaag, dan weet de lezer dat je het zo niet moet. Staat er een groen duimpje omhoog, dan is het goed. “Je mag niet bellen als je moet betalen in de supermarkt”, maakt Elina op uit de strip. “En als je op tijd op school komt, is de juf blij”, ontdekt Rania al bladerend. Zij kan al best goed Nederlands lezen. “Met het stripboek kan ik ook taal oefenen.” Eline is blij met het stripboek: “Straks ga ik het meteen samen met mijn vriendinnen lezen.”

Nieuwsgierig geworden?

Wil je de COA-strip ’lk woon gewoon’ lezen? Klik dan hier voor de Nederlandse versie. Dit stripboek project is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage uit de Europese Asiel, Migratie en Integratiefonds (AMIF).

 

Lees meer over:
Locatie: