Heropening azc Musselkanaal voor kansrijke asielzoekers

Het gemeentebestuur van Stadskanaal gaat akkoord met de heropening van het asielzoekerscentrum in Musselkanaal. Het college van B en W  heeft dinsdag 17 maart het definitieve besluit genomen om het azc in Musselkanaal te heropenen. Het COA heeft op dit moment een tekort aan opvangplaatsen. Om die reden had het COA de gemeente gevraagd het azc Musselkanaal te mogen heropenen.

In Musselkanaal worden maximaal 428 asielzoekers opgevangen voor een periode van minimaal drie jaar. De huisvesting in het azc is vooral bedoeld voor kansrijke asielzoekers. Naar verwachting wordt het azc deze zomer weer in gebruik genomen. Het COA is blij met het besluit van het college van B en W.

Het azc Musselkanaal is van juli 1993 tot september 2018 in gebruik geweest als opvanglocatie voor asielzoekers. In die periode zijn op deze locatie zo’n 10.000 asielzoekers opgevangen. De sluiting van het azc in 2018 was het gevolg van de verminderde instroom van asielzoekers in die periode.

Het COA heeft op dit moment echter weer extra capaciteit nodig. Die plekken zijn nodig om meerdere redenen. Er is sprake van een licht hogere instroom, asielzoekers verblijven langer in de opvang door de oplopende doorlooptijden bij de IND en er is sprake van krapte op de woningmarkt.

Lees meer over: