De nieuwe VreemdelingenVisie is gepubliceerd

De nieuwe editie van VreemdelingenVisie staat online. In dit nummer onder een interview met COA-woonbegeleider Maartje Frenken over de bloeiende zelfwerkzaamheid in Budel. En een reportage over de groepsdiscussie 'Normen en waarden' voor bewoners in azc Assen.

IND helpt Aruba en Curaçao met asielaanvragen uit Venezuela

Jarenlang kenmerkte zich het verkeer tussen Venezuela en Aruba en Curaçao door de handel in groente en fruit. Sinds de politieke instabiliteit in Venezuela, vragen veel Venezolanen asiel aan op Aruba en Curaçao. De Nederlandse IND helpt de eilanden bij het inrichten van een asielprocedure.

De LVV-pilot: gezamenlijk zoeken naar oplossingen

Vijf gemeenten doen mee in de pilot voor een Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV). Voorop staat het zoeken naar bestendige oplossingen voor vreemdelingen die anders in de illegaliteit verdwijnen: is het niet in Nederland, dan daarbuiten. Hoe ziet dat eruit? Een verslag uit pilotgemeente Groningen.

‘Stel dat je dochter wordt thuisgebracht door een Nederlandse jongen’

In azc Assen hebben dit jaar zo’n 300 bewoners de groepsdiscussie ‘Nederlandse normen en waarden’ gevolgd. Met prikkelende stellingen stellen de trainers verschillen tussen de cultuur in Nederland en in het land van herkomst aan de kaak. Het doel: de integratie en zelfredzaamheid in het azc en in Nederland vergroten.

Leg mij nou eens uit… Hoe gaat de IND om met asielverzoeken?

​De IND ontvangt vaak vragen over hoe de organisatie omgaat met mensen die hier asiel aanvragen. Sommige vragen gaan over wetten en regels, weer andere over de omgang met kwetsbare asielzoekers. In dit artikel legt de IND uit wat de werkwijze is, wie in aanmerking komt voor asiel en hoe de IND omgaat met vreemdelingen die een beroep op Nederland doen.

Mijn werkplek: ‘Ik voel me weer mens’

Woonbegeleider Maartje Frenken ging na een heftige periode ‘low profile’ aan het werk in het magazijn van azc Budel-Cranendonck. Dat magazijn werd al snel hét verzamelpunt voor bewoners die vrijwilligerswerk wilden doen op de locatie. Maartje zag niet alleen zichzelf, maar ook zo’n 150 bewoners opbloeien.

Hoe is het? Terug naar Armenië, een jaar later

Met het project The Green Way biedt Solid Road terugkeerondersteuning aan Armeense gezinnen die geen recht hebben op verblijf in Nederland. Bijvoorbeeld aan de familie Hovhannisyan. Het gezin ging een jaar geleden terug naar Armenië.