COA toont op informatieavond eerste ontwerpen nieuwe azc Houthaven Amsterdam

Op de informatieavond van de gemeente Amsterdam over de nieuwe wijk De Houthaven op donderdagavond 24 mei was ook het COA aanwezig. Het geïnteresseerde publiek maakte daar kennis met de voorlopige ontwerpen van het nieuw te bouwen azc.

Het nieuw te bouwen azc komt in die nieuwe wijk De Houthaven. De wijk zelf is gelegen aan het IJ en herbergt een mooie mix van koopwoningen, sociale woningbouw en kleine bedrijven.

Het azc kent straks 66 appartementen waarin tot maximaal 500 bewoners kunnen wonen. Ook in werkruimten voor de medewerkers en klaslokalen en cursusruimten is voorzien. Op een grote daktuin kan gespeeld en buiten gesport worden. Het is de bedoeling dat de bouw in 2019 start en de verwachting is dat eind 2020/begin 2021 de eerste bewoners hun intrek nemen. Tot die tijd verblijven de bewoners op de (tijdelijke) locatie aan de Willinklaan.

Op de informatieavond op 24 mei gaven collega’s van het COA niet alleen tekst en uitleg over de bouw, maar ook over de werkzaamheden van het COA in het algemeen.

Op de ontwerpen van architectenbureau Gertz en Schulte werd positief gereageerd. Het merendeel van de bezoekers vond het een goede zaak dat er een azc komt en ook enkele vertegenwoordigers van bedrijven meldden zich al aan om samen te werken aan dagbestedingsmogelijkheden. Kritiek was er vanuit enkele bewoners van de Spaarndammerwijk vooral op het feit dat zij al langer wachten op meer sociale woningbouwcapaciteit. Dat asielzoekers ‘voor zouden gaan’ vond men lastig te verteren.

Meer informatie vindt u op de website van De Houthaven.