Azc-kinderen vieren Dag van Vergeten Kind

Op drie verschillende locaties in het land vierden zo’n achthonderd asielkinderen zaterdag 4 februari de Dag van het vergeten Kind.

De Guusje Nederhorst Foundation is de organisator van deze dag. Deze stichting zet zich in om leuke activiteiten te organiseren voor kinderen in opvangcentra. De Dag van het Vergeten Kind is een jaarlijks terugkerend evenement, dat gevierd wordt op de geboortedag van Guusje Nederhorst. Vorig jaar is dit evenement voor het eerst georganiseerd.

Dierentuin

De kinderen en begeleiders van azc’s uit het hele land konden aanhaken bij een van de drie over het land verdeelde (‘externe’) locaties. Op de ‘binnenspeelplaats Oranje’ (in Drenthe), zwem- en schaatsparadijs Sportiom in Den Bosch en attractiepark Oud Valkeveen in Naarden organiseerde de foundation de activiteiten. Naast de asielkinderen waren ook kinderen uit de jeugdzorg en maatschappelijke opvangcentra voor dit feest uitgenodigd.

Programma

De kinderen werden met bussen gehaald en gebracht en woonden de veelzijdige programma’s bij. Er werd gezongen, gedanst en er waren onder andere optredens van Woezel en Pip. Net als vorig jaar zong oprichter van de foundation Dinand Woesthoff samen met de kinderen (in Naarden) een lied.

Wensenlijst

Voorzitter van de Guusje Nederhorst Foundation Nebahat Albayrak overhandigde aan minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) een wensenlijst. Op deze lijst staan vijf ‘kernwensen’ geformuleerd waar de foundation met de opvangorganisaties aan wil werken. Deze vijf zijn:

Wij wensen…

  • dat zo min mogelijk kinderen in leefgroepen worden opgevangen
  • dat er geen gezinnen met kinderen of alleenstaande kinderen in de daklozenopvang verblijven
  • dat kinderen niet langer dan vier weken in een crisisopvang verblijven
  • dat alle kinderen in de vrouwenopvang specialistische hulp krijgen
  • dat kinderen in alle opvangcentra kunnen spelen, sporten en ontspannen.

Meer informatie

Op de website van de Guusje Nederhorst Foundation treft u de wensenlijst aan, met een uitwerking van de vijf wensen.

 

Lees meer over: