Asielzoekers als computerdocenten

Casemanager Corrie van der Heide (COA) van de Einsteindreef in Utrecht komt in haar werk veel bewoners tegen die nog nauwelijks ervaring hebben met computers.

Via haar contacten met InclUUsion, een initiatief van de Universiteit Utrecht om asielzoekers lessen te laten volgen op de universiteit, ontstond er een basale computercursus.

Cursus voor bewoners

De cursus werd ontwikkeld samen met verschillende bewoners van azc Utrecht (Einsteindreef) met een ict-achtergrond. De tweede cyclus van zes lessen is vandaag afgerond. 

Leren je online staande te houden

Mohammed uit Yemen heeft twee masters in informatica en is betrokken bij de cursus als ontwikkelaar en docent. “We leren mensen eenvoudige dingen: hoe werkt een muis, hoe schrijf je een e-mail, hoe werkt googlen? We leren ze ook hoe je moet What’s Appen.” Ook een wijkbewoner volgde de lessen. De cursus is belangrijk voor mensen zegt hij: “Het COA is voor veel mensen een nieuwe start. In deze cursus leren hoe ze zich ook online staande kunnen houden.”

Opvolger

Mohammed heeft inmiddels een woning gekregen. Hij is er de laatste lessen niet meer bij. Zijn rol is overgenomen door Muhammad uit Afghanistan, ook een bewoner, die tolkt bij de lessen, maar ook over didactische kwaliteiten blijkt te beschikken.