10.000 keer vrijwilligerswerk azc-bewoners via project Aan de Slag

Vrijwilligerswerk is belangrijk voor azc-bewoners. Ze leren de taal, hebben een zinvolle dagbesteding en bouwen een netwerk op. Een van de projecten om vrijwilligerswerk te doen is Aan de Slag, een initiatief van COA en Pharos. 27 azc’s doen mee. Al meer dan 10.000 keer namen azc-bewoners deel aan vrijwilligerswerk.

Het vrijwilligerswerk is heel divers. Meestal werken de vrijwilligers uit het azc samen met Nederlandse vrijwilligers om anderen te helpen. Het gaat bijvoorbeeld om wandelen met ouderen, koken in buurthuizen, bomen snoeien, voetbalwedstrijden organiseren en water uitdelen tijdens hardloopevenementen.

Wethouder Wim Aalderink uit Winterswijk: “De volgorde van status-taal-werk is niet meer van deze tijd. Het is veel beter dat vluchtelingen vanaf het eerste moment meedoen. Dat maakt de stap naar werk ook makkelijker. Aan de Slag biedt een prachtige manier om zo snel mogelijk aan de Nederlandse maatschappij te snuffelen.”

Rawnay Saled, azc-bewoonster uit Utrecht vertelt: ‘Door vrijwilligerswerk te doen voel ik me nuttig en ontmoet ik Nederlanders. En kan ik de taal oefenen. Bovendien krijg ik zo meer kennis over de Nederlandse maatschappij.”

Bekijk het filmpje over Aan de Slag.