Nieuws

 

 

Het COA heeft in de afgelopen periode op diverse azc’s in het land een aantal bewoners uit voorzorg in quarantaine geplaatst, omdat ze lich

Het college van burgemeester en wethouders van Wassenaar werkt mee aan het verzoek van het COA om de tijdelijke opvang van asielzoekers op Landgoed Duinrell met drie maanden te verlengen. Dat maakte het college vandaag bekend. Het COA wil langer gebruikmaken van Duinrell omdat de geplande opvang van asielzoekers in twee evenementenhallen, in de gemeenten Goes en Leeuwarden, niet door kan gaan.

Vreemdelingen die in Nederland arriveren, hebben vanwege het coronavirus geen toegang meer tot de asielprocedures en COA-opvang. Daarom komt er een tijdelijke noodonderdaklocatie voor vreemdelingen in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp (gemeente Het Hogeland).

Het college van Stadskanaal heeft dinsdag 17 maart het definitieve besluit genomen om het azc in Musselkanaal te heropenen.

Het COA heeft in de opvanglocaties een aantal maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Vreemdelingen die in Nederland aankomen, worden voorlopig niet tot de COA-opvang toegelaten. Dat is één van de maatregelen waartoe het kabinet heeft besloten in de aanpak van het coronavirus. Om te voorkomen dat gezinnen met kinderen en andere kwetsbare groepen op straat komen te staan, komt er noodonderdak. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft dit bekendgemaakt. Het noodonderdak is geen opvang van het COA.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft besloten dat er voorlopig geen asielzoekers worden opgevangen in de Friezenhal van het WTC Expo in Leeuwarden en in de Zeelandhallen in Goes. Dit besluit is genomen met het oog op de heden aangekondigde maatregelen inzake het coronavirus (covid-19).

​Het azc in Harderwijk is het eerste asielzoekerscentrum in Nederland waar studenten Handhaving, Toezicht en Veiligheid (HTV) stage kunnen lopen.

Het COA neemt maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en volgt daarbij de adviezen en richtlijnen van het RIVM. De gezondheid van medewerkers en bewoners heeft de hoogste prioriteit. Daarom volgt het COA de ontwikkelingen nauwgezet.

De Landelijke Regietafel Migratie en Integratie (LRT) is dinsdag 3 maart bijeengekomen om te spreken over uitbreiding van het aantal reguliere opvangplekken voor asielzoekers. De asielzoekerscentra van het COA zitten momenteel zo goed als vol.