Nieuws

 

 

Om de kans op het aantal verdrinkingen onder asielzoekers te verkleinen, is het Nationaal actieplan zwemveiligheid asielzoekers 2020-2021 opgesteld en op dinsdag 26 mei ondertekend door interim-directeur Titus Visser van de Nationale Raad Zwemveiligheid en bestuurslid Joeri Kapteijns van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Met het vertrek vandaag van de laatste drie Sneker azc-bewoners is een einde gekomen aan de quarantaine-opvang in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp. De ongeveer 60 asielzoekers, die (mogelijk) met het coronavirus besmet waren en derhalve in Zoutkamp in quarantaine/isolatie zaten, zijn de afgelopen dagen deels teruggekeerd naar asielzoekerscentrum (azc) Sneek en deels elders in het land ondergebracht.

Ondanks de huidige coronacrisis is en blijft het een 'Wonderful world', volgens medewerkers en bewoners van het azc in Balk!

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) blijft op zoek naar extra opvangcapaciteit. De huidige opvanglocaties zitten vol.

Een week geleden is een groep bewoners uit het azc in Sneek verplaatst naar de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp in verband met (mogelijke) besmetting met het coronavirus. De eerste bewoners keren dinsdag 19 mei terug naar het azc in Sneek.

Op alle COA-locaties is afgelopen vrijdag 15 mei de Regenboogvlag gehesen in het kader van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie.

Het aantal incidenten in asielzoekerscentra is in 2019 met 30% gestegen.

De met corona besmette bewoners van azc Sneek verhuizen zo spoedig mogelijk met hun huisgenoten naar de noodonderdaklocatie in Zoutkamp. Daar gaan zij ongeveer veertien dagen in quarantaine. 

Bij het nader testen van bewoners van azc Sneek zijn het afgelopen weekend nog zes personen positief bevonden op het coronavirus. Dit brengt het totaal van besmette bewoners op 28. Er zijn 400 mensen getest. De positief geteste mensen hebben hooguit milde klachten.

Twee bewoners van de opvanglocatie in Duinrell zijn gestart als hulpverlener bij het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Ze maken deel uit van de groep van 37 bewoners van het COA die beschikbaar zijn voor de zorg.